Olle Lidbom

Medieanalytiker och kommunikationschef på Norstedts Förlagsgrupp. Skriver på Vassa Eggen, har bland annat startat Analysbrevet och Mediepodden.
Alla Rapporter Analyser Marknad Publicistik Ekonomi Utveckling Extramaterial

Boksluten 2016 – så går tidskriftsförlagen

Analys Ekonomi

De svenska tidskrifterna gjorde ett bra 2016, vilket delvis kan förklaras av en stark konjunktur. Men en stor konsolidering i LRF-affären har ökat skuldsättningen. Och några positiva signaler om en strukturförändring går inte att se, enligt Olle Lidboms analys.

6 sidor 8–10 minuter lästid

Contentbyråerna tilllbaka efter svacka

Analys Marknad

Content marketing har sedan mitten av 2000-talet varit ett av branschens hetaste buzzword. Bolagen som tidigare arbetade med kundtidningar har tagit stora kliv från att vara en av medie- landskapets mest illasedda ligor till att bli heta uppköpskandidater.

4 sidor 5 minuter lästid

Boksluten 2015 – så går tidskriftsförlagen

Analys Ekonomi

Några av Sveriges största tidskriftsförlag står inför stora kostnadsbesparingar. Andra har expanderat smart och under processen minskat sina kostnader. Det visar Olle Lidboms analys av förlagens bokslut och nyckeltal.

6 sidor 20 lästid

2019 års största medieaffärer

Det har varit ett, minst sagt, händelserikt år i mediebranschen. Medieanalytikern Olle Lidbom listar de 23 största medieaffärerna nationellt och internationellt.

Tiktok – och effekten på mediebranschen

Trots att Tiktok var den fjärde mest nedladdade appen i världen förra året är kunskapen om den begränsad. Medieanalytikern Olle Lidbom om ✓ Vad Tiktok är ✓ Vilka som använder tjänsten ✓ Tiktoks påverkan på mediebranschen.

Så mår influencer marketing-nätverken

Den svenska influencer-marknaden växer så det knakar. Men vilka är de stora nätverken och hur mår de egentligen? Olle Lidbom går igenom dem i en snabbanalys.

Tidskrifternas 2017 – Stagnation men inget blodbad

Det är inte nattsvart för de svenska magasinen i Orvestomätningen för helåret 2017, utan modesta nedgångar och några glädjeämnen. Den svenska tidskriftsbranschen är allt annat än bortskämd och Orvestomätningen kommer sannolikt inge visst hopp för branschen.

Köpet av Time Inc gör Meredith störst

Meredith köper Time Inc för 2,8 miljarder dollar och blir världens största tidskriftsförlag. Affären väcker dock flera frågor, skriver Olle Lidbom i en snabbanalys.

Tidskrifterna som åker ur elitserien

Olle Lidbom har analyserat vilka tidskrifter och förlag som ökade mest och minst och vilka titlar som åkte ur och tog sig upp till tidskrifternas ”elitserie” i den senaste Orvestomätningen.


Tidskrifternas 2016

Olle Lidbom har tittat på hur tidskrifterna upplagor och räckvidd förändrats under fjolåret. Han konstaterar bland annat att digitala intäkter inte på långa vägar kan ersätta när förlagen tappar många miljoner sålda exemplar per år.

Tidskriftsläsningen – Plaza och Albinsson & Sjöberg bland vinnarna

Ett ökande segment och två ökande förlag. Samt fyra tidskrifter som lämnat ”elitserien”. Olle Lidbom har analyserat årets andra Orvesto-mätning med fokus på populärpressen.