Fredrik Svärd

Medie- och kommunikationsvetare och jurist med inriktning mot IT- och medierätt. Han har tidigare varit chefredaktör för Dagens Juridik och arbetar idag med opinionsbildning vid Diskrimineringsbyrån i Uppsala och Svenska avdelningen av Internationella Juristkommissionen. Han är också verksam som frilansskribent.
Alla Rapporter Analyser Marknad Publicistik Ekonomi Utveckling Extramaterial

Slutsatser av Lexbasedomen

Tingsrättsdomen innebär inte grönt ljus för Lexbase eller andra aktörer som publicerar domar. Promenadsegern för Lexbase säger mer om motparternas processföring än om rättsläget, skriver Fredrik Svärd.

4 sidor 6 minuter lästid

Upphovsrätt vs tryckfrihet

Kent Ekeroth har krävt bland andra DN, SvD, TV4 och Sydsvenskan på upp till 70 000 kronor för publiceringar av bilder från hans film. Vad säger egentligen lagen? Finns det fall då upphovsrätten får ge vika för yttrande- och tryckfriheterna? Och om en rättighetshavare har rätt till ersättning, hur ska den i så fall beräknas?

7 sidor 10 minuter lästid

Operatörerna vann målet om olagliga sajter – vad händer nu?

Stockholms tingsrätt avslog i fredags talan om att förbjuda Bredbandsbolaget att ge kunder tillgång till The Pirate Bay. Men rättighetshavarnas ombud uppger att domen kommer överklagas, och fallet kan sluta i HD.