Carl-Gustav Lindén

Carl-Gustav Lindén, PhD, forskar i journalistik och medier vid Helsingfors universitet. Han arbetade tidigare som ekonomireporter för tidningar och tv.
Alla Rapporter Analyser Marknad Publicistik Ekonomi Utveckling Extramaterial

Därför blev det ingen frekvensnedgång på Åland

Det var nära att Nya Åland tog ett drastiskt steg ner i utgivningsfrekvens. Men ledningen tänkte om. Carl-Gustav Lindén har forskat i bakgrunden till beslutet och varför det inte genomfördes.

5 sidor 10 minuter lästid

Så mäter mediehusen användarupplevelsen

Användarnas upplevelser blir allt viktigare att utgå från när nyhetsmedierna försöker skapa ett attraktivt innehåll samtidigt som reklamintäkterna minskar.

6 sidor 15 minuter lästid

När algoritmerna sköter journalistiken

Nyheter gjorda med hjälp av data och algoritmer produceras redan på amerikanska redaktioner. Carl-Gustav Lindén har rest runt i USA i tre veckor för att kartlägga arbetsmetoderna.

9 sidor 15 minuter lästid

Nordens största mediekoncerner

Medievärlden Premium har sammanställt och kommenterat resultaten för Nordens största mediekoncerner inom dagspress med utgångspunkt i deras bokslut 2013 och de viktigaste händelserna under 2014.

13 sidor 20 minuter lästid

Så starka är koncernerna - Finland

De finska koncernerna står inför samma utmaningar som de svenska. Men tacklar dem på olika sätt. Carl-Gustav Lindén går igenom läget för de fem största koncernerna med utgångspunkt i deras årsredovisningar för 2013.

6 sidor 6 minuter lästid

Plattformarna i fokus på WMEMC16-konferensen

På WMEMC16 i New York förra veckan diskuterade medieföreträdare från hela världen hur de ska förhålla sig till de nya globala plattformarna. Carl-Gustav Lindén summerar konferensen för Medievärlden Premium:

Alma utklassar Sanoma digitalt

De två stora finländska mediehusen Sanoma och Alma Medias fjolår skilde sig åt, framförallt på en viktig punkt: de digitala framstegen.